Tuesday, April 24, 2007

Inteligenţa spirituală-SQ

Un subiect ignorat sau foarte puţin discutat, dar care există şi pe care consider că ar trebui să îl cunoaştem cu toţii: inteligenţa spirituală. Pentru a face lumină în acest caz mă voi întoarce la profesorul Stephen Covey, prin intermediul căruia voi încerca să lămuresc unele aspecte ale acestei probleme. În opinia sa, există trei moduri de dezvoltare a inteligenţei spirituale: în primul rând, integritatea- a fi sincer faţă de cele mai preţioase valori, convingeri ale tale şi faţă de conştiinţa ta, precum şi a avea o legătură cu Infinitul; în al doilea rând, semnificaţia- a simţi că aduci o contribuţie importantă la binele comun şi la cauze nobile; şi în al treilea rând, vocea- alinierea activităţii pe care o desfăşori cu talentele sau harurile tale unice şi cu vocaţia pe care o ai în viaţă. Integritatea înseamnă a face promisiuni şi a le respecta în acelaşi timp, adică a fi un om onorabil, un exemplu, un model pentru ceilalţi. Cel mai bun mod de a dezvolta integritatea este de a porni cu paşi mici şi de a face şi a ne respecta promisiunile. Apoi trebuie să încercăm să ne găsim un sens în viaţă şi să identificăm vocea. 

Un moment foarte important pentru identificarea vocii sau a vocaţiei în viaţă este momentul în care vă alegeţi o carieră, o slujbă sau o cauză căreia să vă dedicaţi. Puneţi-vă mereu întrebarea: Care este activitatea în care pot fi cel mai bun din lume? Şi nu în ultimul rând trebuie să ne întrebăm firesc ce rol are această inteligenţă spirituală şi de ce e atât de importantă. 

Persoanele care neglijează perceptele inteligenţei spirituale îşi pierd controlul asupra emoţiilor, abilitatea de a-şi înţelege aproapele, de a fi empatic în relaţiile cu cei din jur. Capacitatea de a trăi sentimente de dragoste şi compasiune faţă de semeni se diminuează considerabil. Aşa că aveţi grijă să dezvoltaţi toate cele patru tipuri de inteligenţă.

4 comments:

Dan Baban said...

Numai un american putea sa vina sa reinventeze apa calda. Nu ma intelege gresit, e ok ce zice omul, da nu zice de la el, eun fel de "cartile din carti se face", numai ca ii zice SQ, isi atrage meritul ca a venit cu treaba asta, ca a mai "inventat" doua tipuri de inteligenta, mai face niste imagine si mai ia niste bani. Suna a coplexul Columbeanu. Putea la fel de bine sa scrie cartea respectiva, fara descoperirile extraordinare. Dar tre sa isi bage PR-ul coada peste tot, of-of.
In rest, numai de bine! Am eu ceva cu americanii astia si cu descoperirile lor.

oana s said...

In primul rand...de acord cu Covey.
In al doilea rand ce bine ar fi daca am avea-o si am tine cont de ea.
In al treilea rand,...e deja altceva, Dan!..asa da post!..usor de citit dar totusi plin de informatie. Felicitari!

Raluca Firanescu said...

Cand am vazut postul tau despre inteligenta spirituala, mi-am adus aminte ca am vazut la un prieten o carte a lui Daniel Goleman - "Social intelligence". Bineinteles, ca primul lucru a fost sa ma gandesc la tine pt ca stiu ca esti pasionat de asta...O sa incerc sa fac rost de ea ( in cazul in care nu o ai deja)..:)

new_lady8 said...

SQ - IQ - HIQ :)

lasand gluma la o parte este esential sa te dezvolti armonios... inteligenta spirituala este un teren pe care trebuie sa pasim cu toti daca vrem sa fim "intelectuali" si nu doar sa ne numim astfel ...

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)