Monday, May 21, 2007

Pre-employment screening


Un nou termen pe care l-am învăţat de curând în această lume fascinantă a HR-ului. Vă întrebaţi poate ce înseamnă acestă denumire ce sună destul de complicat în aparenţă. Ea este o scanare a viitorului angajat al unei companii. După trimiterea CV-ului, începe o verificare amănunţită a informaţiilor din el înainte de angajare. Dar pentru aceasta ai nevoie de specialişti, de oameni care să ştie cum se procedează într-un astfel de caz. Fraudarea, furtul intelectual, supraevaluare sunt fenomene des întâlnite în zilele noastre atât în România, cât şi în alte ţări. Pentru astfel de verificări amănunţite departamentele de HR externalizează această activitate. Se minte de regulă în legătură cu experienţa, educaţia şi calificările profesionale. O simplă verificare se poate face şi pe Google. De aceea trebuie să fim atenţi şi la ceea ce facem în cyberspace. Pre-employment screening îmi pare un instrument excelent pentru a reduce riscul angajarii unor persoane total nepotrivite.

2 comments:

A-30-something said...

Crezi ca in Romania "se poarta" acest "pre-employment screening" la scara larga sau numai marile companii fac acest lucru?

Dan-Octavian Cătană said...

Nu am încă date complete despre existenta acestei practici în ţara noastră, dar unele din companiile mari, care se respecta, fac acest lucru (mai ales pentru poziţii de top).

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)