Wednesday, September 19, 2007

4 roluri posibile ale departamentului de resurse umane

In functie de complexitatea lucrarilor executate si de felul rezultatelor obtinute de departamentele de resurse umane acestea pot fi incadrate in urmatoarele categorii:

- gestionar birocrat al activitatilor de resurse umane – departamentul de resurse umane este “ocupat” aproape in exclusivitate de lucrarile ce tin de relatii de munca si payroll (contracte de munca, carnete de munca, evidenta salariatilor, calcul salarial etc.). Rolul lor este de a indeplini obligatiiile birocratice si legale legate de contractele de munca si de plata salariatilor;

- gestionar de sistem – departamentul de resurse umane se concentreaza pe ansamblul activitatilor de resurse umane, avand ca atributii atragerea personalului, mentinerea si dezvoltarea acestuia precum si administrarea. Rolul este legat in primul rand de desfasurarea procedurizata, sistemica a aopertiunilor si se concentreaza pe obtinerea eficientei si eficacitatii maxime in lucrarile desfasurate.

- partener strategic – in acest caz, departamentul de resurse umane pe langa gestiunea sistemului de resurse umane devine un partener pe termen lung al dezvoltarii celorlalte echipe de lucru si pentru organizatie in ansamblu. Astfel, dezvolta programe coerente si cu rezultate pe termen lung privind “cariera” echipei de lucru si dezvltarea organizationala. Devine un factor critic de succes pentru activitatea celorlalte departamente.

- agent al schimbarii – adevarata “locomotiva” organizationala, departamentul de resurse umane conduce practic schimbarea si cresterea organizatiei. Este principalul promotor al valorilor reale ale organizatiei, succesul organizatiei depinde in mod esential de strategia de resurse umane pusa in practica de departamentul de resurse umane.

Prin extrapolare, aceste roluri pot fi atribuite si celorlalte departamente ale organizatiei. Incadrarea departamentului de resurse umane in unul din rolurile enumerate mai sus depinde de viziunea asupra afacerii, de strategia globala a organizatiei, de competenta si implicarea managerului de resurse umane, de competenta echipei de specialisti in resurse umane, de “istoricul” activitatilor de resurse umane.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)