Wednesday, September 5, 2007

Cele mai mari salarii în HR le au directorii HR din bănci

"Domeniile in care directorii de resurse umane au cele mai mari salarii sunt in sistemul bancar si in multinationalele din domeniul telefoniei sau high tech", spune Monica Bolocan, director de resurse umane al celui mai mare producator local de cafea, Elite Romania.

Ea precizeaza ca salariile din departamentul de resurse umane pleaca in general de la un minim de 500 de euro net si pot ajunge foarte sus la nivelul unei pozitii de director de resurse umane. Astfel, salariile sefilor departamentelor de HR sunt comparabile cu orice pozitie de management din alte domenii ca vanzari, marketing sau financiar.

Cu toate acestea, pachetele variaza destul de mult, in functie de pozitia pe care o ocupa fiecare angajat si de nivelul sau de experienta. "Se poate pleca de la salarii de 600-700 de euro pentru un specialist in recrutare si se poate ajunge la 3.000 - 4.000 de euro pentru cel care ocupa pozita de director de resurse umane", explica Diana Stan, professional placement consultant in cadrul firmei de recrutare Manpower.

In functie de dimensiunea companiei si de rolul pe care il are managerul de HR, in unele organizatii, pachetul sau salarial poate ajunge si pana la 8.000 - 9.000 de euro.

Pe de alta parte, salariile depind foarte mult de filozofia fiecarei companii si de cata implicare strategica au parte resursele umane in acea companie. "Ar trebui sa fie foarte important, dat fiind ca resursele umane sunt cele mai importante asset-uri in orice domeniu. Tehnologie, informatie si resurse financiare poate avea oricine. Oameni care sa stie ce sa faca cu ele, mai putin", este de parere Bolocan.

Activitatile angajatilor din acest domeniu depind, pe langa tipul de companie, si de nivelul de organizare al departamentului de HR in cadrul fiecarei companii in parte. In general, insa, rolurile cele mai diverse sunt intalnite in cadrul firmelor multinationale, care au o echipa de resurse umane foarte bine pusa la punct. Asadar, in functie de responsabilitati, vor fi platiti mai bine specialistii in recrutare sau in sisteme de compensatii si beneficii.

Dar, pe de alta parte, exista si situatii in care, intr-o companie mai mica, un generalist in resurse umane care se ocupa de mai multe arii din domeniul resuselor umane sa aiba un salariu mai mare decat un specialist in recrutare pe un departament intr-o companie mare.
"Astfel, daca in cazul multor companii de talie mica si medie se poate vorbi cel mult de un responsabil de recrutare, un inspector de personal, un director de resurse umane, in cadrul companiilor mari vorbim de specialist sau manager de compensatii si beneficii, de specialist in retentia personalului, de specialist pe functia de training, de specialist in dezvoltare organizationala", detaliaza Stan, specificand ca rolurile tind sa fie cu atat mai specializate si mai diverse cu cat nivelul de dezvoltare al departamentului HR este mai ridicat.

In alta ordine de idei, in HR nu exista beneficii extrasalariale deosebite fata de alte profesii.
"Pentru cineva cu rol de management in resurse umane probabil vom gasi beneficii gen masina, laptop, abonamente la diverse activitati sportive, la care se pot adauga chiar si pachete de actiuni la companiile unde este posibil acest lucru", precizeaza Stan.

Ea este de parere ca salariile din departamentele de resurse umane vor creste, in medie, cu aproximativ 10% anul viitor, fara a fi preconizata o crestere semnificativ mai mare sau mai mica fata de celelalte domenii sau functii de pe piata. In acelasi timp, directorul de resurse umane al Elite Romania spune ca salariile din domeniul bancar sau cel al telecomunicatiilor nu vor mai creste pentru ca au atins deja niveluri exagerate.

"Se va reduce gap-ul intre aceste domenii si celelalte, ca de exemplu FMCG si industrie, pentru ca deja au inceput sa-si recruteze oameni unii de la altii, indiferent de domeniu. Din lipsa de specialisti s-a extins aria de cautare", precizeaza ea.
Chiar daca pachetele sunt diferite in functie de zona tarii in care se face recrutarea, ele nu sunt in mod particular diferite strict pentru zona HR.

"Se pastreaza tendinta ca in Bucuresti si in orasele mari din tara, mai ales in zona de vest, pachetul de recompensare sa fie mai mare", explica Stan, de la Manpower.

In ceea ce priveste recrutarea unui director de resurse umane, aceasta depinde foarte mult de tipul de companie in care se va integra si de modul in care organizatia isi defineste o fisa de responsabilitati pentru persoana respectiva.

"In general este dificil deoarece se cauta foarte multe competente la o singura persoana ce va trebui sa acopere o plaja foarte larga de responsabilitati, lucru care, indiferent de cat de experimentati sunt candidatii, este destul de greu de gasit", este de parere Stan.

De asemenea, rolul departamentului de HR a inceput sa fie din ce in ce mai important. In tot mai multe companii, cel putin la nivel declarativ, acesta joaca un rol strategic pentru business, trebuie sa implementeze politicile in ceea ce priveste resursele umane si are sarcina de a dezvolta organizatia - rol transformativ prin intermediul activitatilor de training si de formare a angajatilor.

"HR-ul trebuie sa ia parte la deciziile care afecteaza intregul business, deorece acest departament reflecta componenta cea mai importanta din cadrul companiei, si anume oamenii. Din pacate nu in toate firmele de la noi resursele umane au un astfel de rol. Se intalnesc destule companii unde HR-ul este vazut ca avand o functie administrativa, de suport, in ceea ce priveste gestiunea cartilor de munca sau a hartiilor eliberate catre angajati", incheie consultantul Manpower.

Sursa: http://www.profesiionline.ro/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)