Friday, September 21, 2007

Salariu mediu al managerilor romani: 3.500 de euro

Potrivit studiului PayWell Romania 2007, dat publicitatii ieri, cel mai bine platiti sunt specialistii in IT, resurse umane si logistica.


Managerii din firmele private din Romania castiga aproximativ 3.500 de euro lunar, adica de 11,4 ori mai mult decat salariul mediu pe tara, releva studiul PayWell Romania 2007, privind evolutia salariilor, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Studiul are la baza date din perioada aprilie 2006-aprilie 2007, iar salariul mediu net raportat de Institutul National de Statistica pentru luna aprilie 2007 a fost de 1.027 lei.

Potrivit aceluiasi studiu, un specialist castiga 956 de euro/luna, adica de 3,1 ori salariul mediu net pe economie. „Pentru entry level, fata de salariul mediu net, anul acesta s-a inregistrat o crestere de 1,64% (ceea ce inseamna, pentru un debutant, o leafa de 500 de euro - n.r.)”, a spus ieri Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de servicii consultanta, resurse umane al PricewaterhouseCoopers, in cadrul conferintei de presa de prezentare a studiului.

Tendinta de crestere a salariilor debutantilor va duce la majorarea celorlalte pachete salariale”, apreciaza Ruxandra Stoian. Potrivit PwC, salariul mediu net in aprilie 2006-aprilie 2007 a crescut cu 22% fata de aprilie 2005-aprilie 2006. Cel mai bine castiga tot cei din IT (in special managerii de proiect), urmati de directorii de productie si de specialistii in resurse umane.

Fara diferente colosale la leafa

Studiul releva cum a evoluat diferenta intre salariul maxim si cel minim al managerilor. Daca, in 2004, erau pentru aceeasi pozitie diferente mai mari de 50%, de obicei in favoarea directorului financiar si a celui de vanzari, in timp, aceasta discrepanta s-a estompat. „Diferenta este de doar 20%”, spune Ruxandra Stoian. Acest lucru, apreciaza directorul de resurse umane al PwC, constituie „un semn de maturitate si asezare a pietei”.


Performanta, mai bine platita


O concluzie a studiului spune ca se continua si in acest an tendinta de diversificare a pachetului de recompensare. Daca, in 2004, veniturile salariatilor erau compuse din salariul fix (75%), bonusuri in functie de performanta (13%), bonusuri fixe, al 13-lea salariu, prime de Sarbatori (5%) si alte beneficii - tichete de masa, masina de serviciu, telefon mobil (7%), in 2007, salariul fix a scazut la 69% din total.


Companiile pun tot mai mult accent pe bonusurile de performanta”, a subliniat Ruxandra Stoian. Dintre tipurile de beneficii acordate tuturor salariatilor, cele mai des intalnite sunt cadourile pentru ocazii speciale - 79%, tichetele de masa - 72% si activitatile sociale - 70%. Specialistii PwC apreciaza ca anul viitor multe companii vor propune angajatilor, ca beneficiu, sustinerea la asigurarea unei pensii private.

La studiul salarial PayWell au participat 187 de companii din 11 sectoare de activitate. Firmele care au furnizat date sunt private, 80% cu capital total sau majoritar strain. 75% au cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro si au, in medie, cate 900 de angajati.

N TOP

La Bucuresti se castiga mai bine

Daca anul trecut studiul arata, la nivel salarial, discrepante majore intre regiunile istorice, in 2007 s-a inregistrat o tendinta de egalizare a salariilor. Cele mai mari avansuri sunt in Bucuresti si in regiunea Banat-Transilvania. „Salariile din Capitala sunt cele mai mari din tara, ele depasind cu 25%-30% media pe tara”, a precizat Ruxandra Stoian.

Sursa: http://www.evz.ro/index.php


No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)