Thursday, September 27, 2007

Top angajatori: care sunt companiile care au recrutat peste 10.000 de oameni in ultimul an

Numarul de angajati din economie a inregistrat o tendinta de crestere in ultimii doi-trei ani, pe fondul revenirii economiei si reducerii fiscalitatii pe munca. Spre exemplu, in intervalul februarie 2005 - februarie 2007, numarul de salariati din economie a crescut cu peste 170.000, pentru a ajunge, la inceputul acestui an, la un nivel record pentru ultimii 6 ani si jumatate. In timp ce in domeniile traditionale (industrie si agricultura) numarul de angajati este in scadere continua, in constructii (sector aflat in plin boom) si servicii cresterea numarului de angajati a devenit o constanta. Numai in ultimii doi ani, de exemplu, industria a pierdut 150.000 de angajati.

Criza de personal in constructii
Valoarea lucrarilor din constructii s-a majorat anul trecut cu 19,3%, pana la circa 7 miliarde de euro pe fondul intensificarii investitiilor de pe piata imobiliara si a proiectelor de infrastructura. Ritmul de crestere al pietei constructiilor a fost dublu anul trecut fata de cel realizat in 2005, de 9,8%. In aceste conditii, firmele de constructii au angajat in ultimul an 47.200 de persoane, potrivit datelor INS. Printre cei mai mari angajatori din sector s-au numarat distribuitorii de materiale de constructii Dedeman din Bacau, Arabesque din Galati sau Ambient din Sibiu, potrivit datelor ZF. Companiile straine, care au intrat in ultimii ani pe piata romaneasca, precum Summa (Turcia) sau Colas (Franta), si companiile locale ca Apolodor Comimpex, Consola Grup sau Con-a din Sibiu au fost de asemenea extrem de active pe piata fortei de munca.

Mai multi functionari publici
Administratia publica, apararea si asigurarile sociale din sistemul public au atras in ultimul an 24.000 de noi angajati, ritmul de crestere fata de perioada anterioara fiind de 13%, potrivit INS. Angajarile masive in administratia publica au fost demarate inca de la inceputul lui 2006, fiind determinate de preluarea activitatilor de evidenta a populatiei si a serviciilor de pasapoarte de catre unitati ale administratiei locale. Un alt factor al cresterii numarului de salariatia fost si trecerea personalului de specialitate (cadre militare si personal asimilat) implicat in aceste activitati in subordinea prefecturilor si primariilor, potrivit explicatiilor date de INS anul trecut. A fost angajat personal in sistemul asigurarilor sociale pentru activitatile de recalculare a pensiilor.

Comertul explodeaza
Comertul cu ridicata si amanuntul, precum si repararea autovehiculelor, au fost sectoarele care au atras in ultimul an aproape 24.000 de noi salariati. Angajarile in aceste sectoare sunt o consecinta a dezvoltarii retail-ului si a pietei auto. Astfel, companiile din retail au realizat anul trecut cel mai mare ritm de crestere reala a afacerilor din ultimii 5 ani determinat de cresterea veniturilor medii ale consumatorilor si de investitiile in extinderea retelelor de magazine. Retailerul de mobila Ikea, lanturile de hipermarketuri Auchan, Real, magazinele de bricolaj Baumax sau Mr. Bricolage sunt doar cativa dintre comerciantii nou intrati pe piata locala in ultimul an, care au angajat si un numar mare de persoane. In acelasi timp, volumul vanzarilor de autovehicule pe piata romaneasca a ajuns in 2006 la un total de 297.162 de unitati, in crestere cu 15,8%.

In sanatate, sectorul privat cere oameni
Numarul de angajati in sectorul farmaceutic a crescut in ultimul an cu peste 5% ca urmare a evolutiei pozitive a acestei piete, care a avut anul trecut o crestere de 19,2%, potrivit companiei de cercetare a pietei Cegedim Romania. Cele mai multe angajari s-au facut pe segmentul de distributie, dar nu au lipsit nici in retail sau productie. Astfel, A&D Pharma a angajat 800 de oameni in distributie si retail anul trecut, fiind primul angajator de pe aceasta piata, potrivit datelor ZF. In acelasi timp, Framexpert a angajat 130 de oameni in distributie, in timp ce lantul de farmacii HelpNet a recrutat 100 de oameni in retail. Clinicile private si-au majorat si ele numarul de angajati, piata avand un ritm de crestere anual de peste 15%. In aceste conditii, MedLife a angajat 81 de persoane, Centrul Medical Unirea 17 persoane, iar Medicover a recrutat 29 de angajati.

Se inmultesc hotelurile
Sectorul hotelier s-a situat printre cei mai mari angajatori in anul 2006 datorita numarului mare de unitati hoteliere noi sau ca urmare a proceselor de extindere a lanturilor hoteliere. Astfel, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Turism, numai in Bucuresti numarul unitatilor hoteliere a crescut de la 61 de unitati in trimestrul al treilea al anului 2004 la 87 de unitati in ultimul trimestru al anului trecut. Printre cei mai mari angajatori din sector in anul 2006 se numara hotelul Novotel, o investitie a grupului francez Accor, hotelul Phoenicia, unul dintre cele mai mari din Bucuresti, sau Ramada Nord, potrivit datelor ZF. Salariile in industria hoteliera sunt deja la nivelul celor europene, potrivit reprezentantilor de pe piata. Astfel, sectorul nu a cunoscut o explozie a veniturilor angajatilor, ci o crestere a salariilor in ritm cu dezvoltarea economica.

Bancile se dezvolta la nivel regional
In sectorul intermedierilor financiare, in care nu sunt incluse activitatile de asigurari si cele ale caselor de pensii, au fost angajati in ultimul an aproape 10.000 de angajati, potrivit INS. Explozia angajarilor din sistem se datoreaza si faptului ca bancile au deschis anul trecut circa 1.000 de filiale noi, potrivit datelor ZF. In principal bancile si-au extins activitatea in orasele mai mici, dupa ce multi ani au fost prezente doar in orasele principale din tara. Cel mai mare angajator de pe aceasta piata a fost BRD, care a investit anul trecut 67 de milioane de euro in extinderea filialelor. Banca urmeaza sa investeasca in acest an o suma similara in extindere. Salariile in sectorul bancar incep de la 300-400 de euro (la nivelul de entry level) si pot ajunge la cateva mii de euro. Majoritatea bancilor s-au extins insa anul trecut.

Sursa: http://www.profesiionline.ro/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)