Wednesday, September 12, 2007

Viitorul Bill Gates?

Mark Zuckerberg este acuzat ca ar fi furat ideea care a facut din Facebook un site cu o valoare de piata de peste un miliard de dolari. Insa, chiar daca acuzatiile ar fi adevarate, are mai putine merite? Considerat de multi drept urmatorul Bill Gates, Mark Zuckerberg a lansat Facebook in februarie 2004. Avea 22 de ani si gandise portalul ca un „sistem de operare social“ intre studentii de la Harvard. La fel ca si Gates, a studiat o vreme la Harvard, dupa care a abandonat cursurile, si tot asemenea fondatorului Microsoft nu ii sunt tocmai straine acuzatiile de plagiat. Cu ceva vreme in urma, trei dintre fostii sai colegi, fondatori ai ConnectU – o retea sociala pentru studenti, functionand dupa acelasi principiu –, l-au chemat in fata instantei pentru frauda si insusire necuvenita de secrete profesionale.
Divya Narendra, Cameron si Tyler Winklevoss il acuza ca ar fi furat codul sursa, designul si planul de business ale Facebook in 2003, in timp ce lucra ca programator la site-ul HarvardConnect, devenit intre timp ConnectU. Insa nu ei sunt cei care au reaprins discutiile din jurul Facebook.
„The New York Times“ scria saptamana trecuta despre un alt fost student de la Harvard care isi aroga paternitatea conceputului. Totul a inceput in 2003, cand Aaron Greenspan a lansat un serviciu online, numit houseSystem. Era folosit de mai multi studenti din Harvard, printre care si Zuckerberg.
Pe 19 septembrie 2003, Greenspan a trimis un e-mail catre mai multi dintre colegii sai din campus prin care anunta „The Face Book“, o noua functionalitate a houseSystem, prin care studentii se puteau cauta si gasi online.
Mailul in cauza a fost trimis cu patru luni inainte ca Zuckerberg sa fi lansat propriul serviciu online, cu numele sau initial thefacebook.com si cu sase luni inainte de ConnectU.
Mai tarziu, Greenspan si Zuckerberg au schimbat mai multe e-mailuri prin intermediul carora au discutat despre proiectele lor, mesaje pe care Greenspan le-a pus acum la dispozitia celor de la „The New York Times“. Cand Greenspan l-a intrebat pe Zuckerberg despre planurile sale si a propus unificarea celor doua retele sociale, acesta din urma a raspuns: „De fapt m-am gandit la integrarea (n.r. – proiectului) in houseSystem inainte de sugestia ta, dar am decis ca este mai bine sa le tinem separate, cel putin acum“. Se intampla cu doar o luna inainte de lansarea Facebook.
Zuckerberg nu a dorit sa comenteze acuzatia lui Greenspan si a transmis printr-un purtator de cuvant ca nu este sigur cum poate sa raspunda, chiar daca nu a negat autenticitatea mailurilor detinute de fostul sau coleg.
Poate ca nu ar fi nimic neobisnuit in astfel de acuzatii. Insa Zuckerberg a fost dat in judecata inca de acum trei ani, adica intr-un moment in care Facebook avea doar 200.000 de utilizatori – pentru comparatie, acum inregistreaza in fiecare zi aproximativ 100.000 de noi utilizatori – si o valoare de piata incomparabil mai mica. Fondatorii ConnectU au cerut atunci ca Facebook sa fie suspendat, sa preia controlul acestuia, iar profiturile generate de comunitatea virtuala sa fie redirectionate catre ei.
Pe de alta parte, Greenspan i-a trimis anul trecut lui Zuckerberg o scrisoare deschisa prin care isi sustinea paternitatea aplicatiei folosite de Facebook pentru interconectarea utilizatorilor. Insa Greenspan spune ca nu vrea altceva decat sa-i fie recunoscuta contributia la realizarea retelei de socializare si ca nu vrea castiguri materiale.
Anul trecut, odata cu achizitionarea rivalului MySpace de catre News Corporation, pe piata au aparut o serie de zvonuri conform carora un alt gigant media ar fi interesat de preluarea Facebook, fara insa a se da si un nume. Zuckerberg spunea atunci ca nu are nici o intentie sa vanda si ca a refuzat oferte ce se apropiau de un miliard de dolari. In septembrie 2006, Facebook a purtat discutii despre o posibila vanzare si cu Yahoo!, cifra vehiculata fiind tot de un miliard de dolari.
„Am avut un timp lung sa ma gandesc la asta si nu sunt atat de amarat cum eram acum un an“, avea sa spuna recent Greenspan pentru „The New York Times“. „Lucruri ca acesta nu mai sunt surprinzatoare pentru mine“.
E adevarat, a avut si el ceva de castigat: publicitate. Greenspan a descris povestea HouseSystem, ConnectU si Facebook in cartea „Authoritas: One Student’s Harvard Admission“ – o autobiografie inca nepublicata, de peste 300 de pagini. „Aceasta carte este in parte o cautare pentru justitie“, scrie el in introducere. „Nu scrii o autobiografie la douazeci si ceva de ani daca nu ai o povara pe suflet“.
Daca Zuckerberg s-a inspirat din proiectul lui Greenspan, nu ar fi o premiera. Bill Gates, impreuna cu colegul sau de la Harvard, Paul G. Allen, au copiat in urma cu aproximativ 30 de ani in urma un limbaj de programare de la niste profesori de liceu – un mic ajutor pentru inceputul unei companii ce avea sa devina cel mai mare producator de software din lume.
Google a venit cu un nou concept de cautare pe Internet, dar banii ii obtine printr-o tehnologie inventata de altcineva. Ideea unui retele de publicitate online contextuala a fost a lui Bill Groos, scrie un comentator al „Times“. Nu trebuie sa cunosti prea multe despre industrie pentru a-ti da seama ca multe din proiectele Google nu sunt tocmai originale: o librarie online, documente online sau distributia de clipuri video si filme pe Internet sunt doar cateva exemple.
Si pana la urma nici ideea originala a unei retele de socializare online nu e atat de originala si de noua precum am fi tentati sa credem. Ideea unui spatiu virtual, unde oamenii se pot intalni si socializa, este poate la fel de batrana ca si Internetul. In 1985 era lansat Whole Earth ’Lectronic Link sau pe scurt The Well – cea mai veche comunitate virtuala ce functioneaza si astazi la TheWell.com.
Lucrurile nu sunt asa de simple in multe cazuri similiare Facebook.com. Pana la urma, foarte multi oameni au si mai multe idei stralucite. Dar nu este suficient pentru a deveni si miliardari. De cele mai multe ori trebuie sa ai un simt de antreprenor pentru a realiza acest lucru.
Iar dintre toti studentii din generatia sa, Zuckerberg a fost primul care s-a mutat in Silicon Valley, pentru a atrage investitori si intr-un final pentru a transforma Facebook de la o comunitate online pentru studenti intr-o retea care ar putea ajunge pana in 2016 la o valoare de piata de 6 miliarde de dolari. In opinia lui Robert Peck, analist al Bear Stears, veniturile Facebook vor totaliza 140 mil. dolari anul acesta, respectiv 358 mil. dolari in 2008. Pana in 2016, crede Peck, veniturile Facebook ar putea creste la 6 mld. USD, avand potentialul de a genera un profit brut de 2,3 mld. dolari.
Cat despre Greenspan, care s-a mutat in Silicon Valley anul trecut pentru a-si deschide compania, el pare a fi unul dintre cele mai bune exemple atunci cand vine vorba de concurenta in domeniul hightech: de cele mai multe ori, nu inventatorul se imbogateste, ci cel care se incumeta sa investeasca bani in inventie.

Sursa: http://www.moneyexpress.ro/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)