Thursday, October 4, 2007

De ce e furtuna pe piata muncii

O alta categorie marcata de instabilitate este formata dintr-o mare parte a tinerilor absolventi de facultate. De exemplu, Manpower cauta mereu tineri cu potential in recrutare, dar majoritatea absolventilor viseaza ca, intr-un an, sa faca deja recrutare de middle si top management, iar daca s-ar putea, in trei-patru ani sa devina directori de HR. Ei nu-si dau seama ca planurile lor sunt nerealiste din doua motive: exceptiile formate din cei 2-3% tineri absolventi care au reusit sa obtina astfel de pozitii datorita unor conjuncturi si sistemul de invatamant - care nu le permite studentilor sa ia contact, inca din timpul facultatii, cu realitatea de zi cu zi de la un loc de munca. Asa se ajunge la instabilitate, fiindca tinerii ajung sa spuna: “Lucrez la un call center, si e greu, trebuie sa muncesti opt ore pe zi si e greu; vreau altceva”, arata directorul general al Manpower.
Cu siguranta, principala cauza a fluctuatiei fortei de munca este cresterea economica. Dar aceasta cauza este combinata cu lipsa de preocupare a multor firme pentru motivarea, pastrarea si satisfactia angajatilor. Adrian Stanciu spune ca unii angajatori s-au invatat ca, pe langa faptul ca pot lua angajati ieftini, sa ii ia si “gata facuti”, adica si cu experienta in domeniu. “Nici asta nu se mai poate; s-a ajuns la o situatie in care lumea vantura aceleasi persoane de colo-colo, in aceeasi industrie”, remarca Adrian Stanciu, dand drept exemplu industria farmaceutica, aflata in crestere puternica si unde exista un “gol” de circa 200 de oameni pentru pozitia de reprezentant medical, iar acest gol se “plimba” de la o firma la alta.

In situatii similare se afla si alte industrii in crestere, precum cea bancara sau IT-ul; de altfel, Stanciu spune ca orice industrie care este supusa unei presiuni generate de lipsa unei forte de munca de acest tip are o fluctuatie mare, fiindca angajatorii nu rezolva problema prin metode pe termen lung, ci prin metode pe termen scurt, adica vanand oameni de la concurenta. Or, vanatoarea la competitie lasa niste joburi libere, iar compania care a pierdut oameni va incepe, la randul sau, sa vaneze de la alti concurenti, fapt ce creeaza fluctuatie si mareste salariile, iar cresterile salariale dintr-o industrie nu pot continua la nesfarsit. Stanciu subliniaza ca angajatii cu experienta sunt intr-un numar dat si limitat; atat timp cat organizatiile nu-si vor propune sa ia oameni tineri, sa-i ajute sa creasca si sa se dezvolte, ca sa-i aduca la nivelul de performanta pe care si-l doresc, problema se va perpetua.

El adauga ca, in acelasi timp, exista si organizatii care “s-au prins” care e solutia si lucreaza in sensul acesta, de ani buni. “Organizatiile care stau doar “la pescuit” de la concurenta au probleme majore, fiindca isi creeaza un mediu de lucru marcat de mercantilism, in care oamenii vin si pleaca pe criteriul “cati bani dai”, iar asta iti genereaza o fluctuatie mare a fortei de munca”, arata Stanciu. El adauga ca, in asemenea companii, faptul ca lipsesc programele de crestere si retentie a angajatilor si nu exista preocuparea pentru cresterea propriilor oameni, creeaza demotivare, fiindca joburile bune sunt date nou-venitilor, luati din afara. Dar principalul efect asupra fluctuatiei nu vine prin filiera demotivarii, ci prin filiera jocului dintre cererea de pe piata fortei de munca si oferta. “De oameni demotivati, care stau bine-mersi acolo unde sunt, e plina Romania; acesti angajati pleaca nu numai pentru ca sunt nemultumiti, ci pentru ca au unde pleca”, arata el.

Sursa: http://www.wall-street.ro/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)