Saturday, October 27, 2007

Michael Porter vine în România


Strategie competitiva

Dinamica actuala a mediului de afaceri ridica tot mai des problema avantajului competitiv. In acest context, capacitatea de a pune la punct o strategie competitiva este esentiala pentru succesul unei afaceri.

Bazele unei strategii competitive pot fi puse doar atunci cand analizam o companie in relatie cu mediul in care isi desfasoara activitatea. Analiza celor cinci forte competitive propusa de Michael Porter este un model simplu, capabil sa descrie mediul competitiv indiferent de complexitatea sa. Pe baza acestui model, avantajul competitiv poate fi definit si functie de costurile si preturile relative, pentru a intelege imediat impactul sau asupra profitabilitatii firmei.

Comportamentul competitorilor poate fi evaluat si prevazut in mod coerent prin aplicarea modelul de analiza a competitiei, creand premisele unei strategii de succes.

Intelegerea contextului socio-economic in care operezi este o componenta importanta in definirea unei strategii competitive. Conferinta va include un mini modul despre strategia de tara, o analiza a situatiei curente a Romaniei pe baza principalilor factori care influenteaza competitivitatea.

Vei beneficia astfel de o perspectiva profesionista asupra oportunitatilor pe care le ofera mediul de afaceri local, precum si asupra amenintarilor care merita atentie sporita. Porter ofera o viziune cuprinzatoare asupra mecanismelor unui stat, explicand care sunt factorii cheie ce-i influenteaza competitivitatea.

De ce sa participi?

Participa la cel mai important eveniment de afaceri al anului! Vino sa-l asculti pe Michael Porter, autoritate mondiala in domeniul managementului strategic si al strategiei competitive!

Ideile lui stau la baza celor mai multe dintre actualele cursuri de strategie, iar teoriile pe care le-a dezvoltat sunt predate nu doar la Harvard Business School ci, practic, la toate scolile de afaceri din lume.

In lucrarile sale s-a concentrat asupra modului cum o firma sau o regiune poate dezvolta un avantaj competitiv. Sistemul strategic dezvoltat de Porter include instrumente precum:

- analiza celor 5 forte concurentiale

- analiza grupurilor strategice

- lantul valorii

- strategii de pozitionare

Evenimentul va avea loc vineri, 30 noiembrie, ora 8.30 la Palatul Parlamentului.

Pentru detalii si inscrieri Dana Capitanu, 0318 256 293, marketing@zf.ro

Program

08:30 – 10:00 Registration & Welcome coffee

10:00 – 10:05 Welcome speech

10:05 – 11:00 Speech by Romanian leaders - panel

11:00 – 12:00 Professor Michael Porter on Strategy and Leadership

12:00 – 13:30 Business lunch

13:30 – 15:00 Questions & Answers taken by professor Porter


Speakeri


Michael E. Porter este autoritatea mondiala in domeniul strategiei competitive. Este profesor la Harvard Business School si presedinte al programului pe care aceasta scoala il desfasoara pentru cei mai noi CEO din multinationalele de succes.

Porter e o adevarata legenda vie printre profesionistii in management. In 2005 el ocupa locul 1 in topul Thinkers 50 – un top care-i cuprinde pe cei mai importanti si influenti ganditori din lumea afacerilor.

A publicat saptesprezece carti si nenumarate articole. Sase dintre ele au primit premiul McKinsey pentru cel mai bun articol al anului din Harvard Business Review. A lucrat nu doar cu firme private, ci si cu organizatii din sectorul public.

In domeniul privat, a consiliat pe probleme de strategie manageri de varf din firme ca Procter & Gamble, Caterpillar, Royal Dutch Shell sau Sysco. In prezent face parte din consiliul director al Parametric Technology Corporation si din cel al Thermo Electron Corporation.

Din 1985 devine din ce in ce mai implicat in domeniul public, o data cu intrarea in Comisia prezidentiala pentru competitivitate industriala, in timpul administratiei Reagan. Lucreaza in prezent cu Congresul american pentru definirea politicilor economice ale Statelor Unite. Este, de asemenea, co-presedinte al Raportului global privind competitivitatea - clasament anual privind competitivitatea si perspectivele de crestere a mai mult de 100 de tari.

Michael Porter a condus studii privind strategia economica in tari precum Canada, India, Portugalia, Noua Zeelanda, Kazahstan si Tailanda. A fost consilier pe probleme de competitivitate nationala pentru liderii unor state ca Marea Britanie, Irlanda, Singapore, Taiwan, Rusia, Peru, Nicaragua si Armenia.

Competitia este principalul subiect de cercetare pentru Porter. “Strategie competitiva”, volumul sau de succes din 1980, ajuns la a 63-a editie, este cartea care a facut scoala in domeniul managementului strategic. Ulterior, Porter a inceput sa studieze competitia intre natiuni. In “Avantajul competitiv al natiunilor” (1990) el cerceteaza motivele bunastarii unor state si al subdezvoltarii altora, prezentand o perspectiva noua asupra acestui subiect.

Lucrarile lui, unice prin legaturile pe care le stabilesc intre teoriile economice si managementul aplicat, ne ajuta sa intelegem esenta competitiei. Ele stau dovada ca Michael Porter este unul dintre fondatorii managementului modern, cel mai important ganditor in domeniul strategiei competitive.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)