Friday, February 1, 2008

Cuvinte ziditoare

"În viata crestinului, deznadejdea si nepasarea sunt distrugatoare. Pe cel care a cazut în pacat, deznadejdea nu-l lasa sa se ridice, iar pe cel care este în picioare, nepasarea îl face sa cada. Deznadejdea îl lipseste pe om de bunatatile pe care le-a dobândit, iar nepasarea nu-l lasa sa scape de relele care îl apasa. Nepasarea îl coboara din ceruri, pe când deznadejdea îl coboara de tot în prapastia rautatii. Iata cât de mare este puterea celor doua patimi."
(Sf. Ioan Gură de Aur)

4 comments:

evdochima said...

Aceste vorbe nu trebuie luate si spuse ca niste (simple) cugetari. Cugetari are Petre Tutea (care dealtfel e un batran simpatic, care a avut revelatia iubirii dumnezeiesti, dar nu este un teolog si un parinte al crestinatatii ca acesti mari Parinti). Cand vine vorba de marii Sfinti Parinti (cum sunt Sf Ioan Gura de Aur, Sf Vasile Cel Mare, Sf Grigorie Teologul, care au trait in primele 3-4 secole dupa Hristos) acestea sunt invataturi Dumnezeiesti adevarate, inspirate chiar de Dumnezeu, care trebuie cercetate si urmate cu smerenie si sfintenie de orice crestin.

Dan-Octavian Cătană said...

Multumesc frumos pentru mustrari, sunt de real folos. Voi schimba titlul postarii in "Cuvinte ziditoare". Imi face mare placere sa invat lucruri noi, asa ca apreciez aceste cuvinte si le consider prietenesti remarci. Te astept in continuare pe blog cu noi comentarii.

evdochima said...

Eu in locul tau as face un singur entry intitulat "Din dumnezeiasca invatatura a Sfintilor Parinti" si as baga aici ambele citate si orice alt citat din Sfintii Parinti.

Eu nu te cunosc decat din cele cateva informatii pe care le-ai dat tu pe acest blog precum si putin din alegerea subiectelor si modul lor de prezentare din posturile tale (pentru ca acestea vorbesc despre preocuparile, viziunea si atitudinea noastra asupra diverselor aspecte ale vietii, nu?). Acuma deduc eu asa, ca esti ortodox, probabil ca mergi la biserica Duminica (faptul ca ai zis ca stiai cine a "scris" Sfanta Liturghie ma face sa deduc asta), ai preocupari teologice, poate chiar ceva studii, seminar ceva??? (sper ca ai adica preocupari, si ca nu ai inceput sa citezi din Sfintii Parinti ca si cum ai cita din maxime/minime/cugetari din filosofii lumii cu privire la aspectele vietii si la umanitate). Depinde foarte mult ce vrei tu sa faci cu blogul asta si cu audienta ta. Oricum, cred ca nu un blog teologico-pastoral:) Incearca sa tratezi cu mare atentie si TEAMA subiectele de teologie sau legate de invatatura Bisericii si Sfintilor Parinti in general, sa nu cazi in greselile pe care le fac alti tineri din blogosfera care abordeaza astfel de subiecte (din pacate multi dintre ei se cred la ora de comentarii literare si folosesc aiurea diverse citate).. In acest sens am mai multe remarci de facut, pot sa ti le fac si in privat daca vrei (adica de ex pe mail), si nu intr-un comentariu public.

In rest ce sa zic, eu astept de la tine posturi realiste, bine documentate din crunta realitate si bucatarie interna a departamentelor/firmelor de resurse umane (in special din Romania), adresate in special angajatilor, bineinteles:)

Dan-Octavian Cătană said...

Te invit sa imi scrii si pe mail la adresa danoctavian.catana@gmail.com,pentru a putea discuta mai multe. Multumesc pentru comentarii, sunt binevenite.

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)