Tuesday, January 29, 2008

Din sfânta înţelepciune

Omul nu este întreg dacă este numai bărbat, nu este întreg dacă este numai femeie. Omul întreg este bărbat si femeie“.
(
Sfântul Ioan Gură de Aur)

2 comments:

evdochima said...

E bine ca de la recomandarea lecturii dintr-un "cunoscator de tanar al ortodoxiei" dintr-un post anterior, sari la citate din Sf. Ioan Gura de Aur. Atentie mare insa la contextul in care au fost spuse. Sfantul Ioan Gura de Aur, unul din marii parinti, invatatori si teologi ai ortodoxiei, care a trait acum 1600 de ani cu aproximatie, a scris mult pe tema casatoriei (pentru cine nu stie Sf. Ioan Gura de Aur este si cel ce a "scris" slujba Sfintei Liturghii asa cum se savarseste pana astazi Duminica de Duminica in Sf Biserica, precum si in alte zile de sarbatoare). Chiar este o lectura sigura si de preferat oricarei alte lecturi pentru cine doreste sa cunoasca invatatura crestina despre casatorie, dragostea dintre sot si sotie in raport cu dragostea fata de Dumnezeu. Acest pasaj nu se refera la faptul ca femeia nu ar fi intreaga fara barbat sau barbatul nu ar fi intreg fara femeie, ci la faptul ca Dumnezeu cand a creat Omul, a creat un barbat plus o femeie din coasta celui dintai, deci creatia Omului s-a terminat in momentul cand a fost creata si femeia, nu imediat dupa crearea barbatului, a lui Adam. Asta nu inseamna ca luati fiecare separat nu ar reprezenta un intreg. Oricare dintre ei, luat separat, poarta chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Aici trebuie atentie, pentru ca altfel ajungem la filosofia pagana, la Ying si Yang, la credinta pagana ca la baza oricarui lucru ar sta principiul feminin si principiul masculin, Raul si Binele, ceea ce n-are nimic de a face cu invatatura crestina. Fiecare separat reprezinta un intreg, pentru ca altfel ar trebui sa gandim de exemplu ca monahii si monahiile n-ar fi intregi pentru ca nu si-ar trai viata alaturi de un barbat sau de o femeie, ceea ce ar fi total gresit.

Dan-Octavian Cătană said...

Observ o fina ironie la inceput, prin acea sintagma "cunoscator de tanar al ortodoxiei", dar am sa trec peste ea. Cunosc contextul in care au fost spuse cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur si stiu ca este cel care a scris slujba Sfintei Liturghii. Comentariile din continuare sunt binevenite pentru lamurirea celor care nu cunosc contextul celor spuse. Nu am avut timp sa realizez o interpretare si de aceea am dat doar citatul. Voi reveni asupra temei pe larg intr-o postare viitoare.

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)