Sunday, January 6, 2008

Puterea Internetului

In cartea sa Dependenta virtuala, Dr. David Greenfield sugereaza ca trasaturile caracteristice unice ale Internetului pot contribui la tendintele de dezvoltare a dependentei. Aceste caracteristici includ:

Accesul usor – cu apasarea unui buton, utilizatorii se pot conecta la site-uri din intreaga lume – 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Nu exista o limita a informatiei disponibile. Mereu se poate gasi o alta legatura care sa fie apasata si un alt site de vizitat.

Stimularea – culorile vii, viteza mare, usurinta de folosire si calitatile interactive transforma Internetul intr-o experienta incitanta. Utilizatorii pot interactiona spre a stimula schimburi sociale si intelectuale, atat ca participanti, cat si ca observatori.

Anonimatul – inhibitiile simtite in viata reala sunt inlaturate, deoarece utilizatorii nu se cunosc intre ei. Ei pot fi oricine vor sa fie. Daca utilizatorii sunt nefericiti in viata reala, ei pot crea o viata virtuala ideala.

Pierderea notiunii timpului – cei mai multi utilizatori de Internet au marturisit ca pierd notiunea timpului atunci cand navigheaza pe Internet .

Evident, Internetul este o unealta puternica. Poate fi folosit in multe moduri utile, insa pe de alta parte Internetul poate deveni „un substitut pentru ce n-ai avut sau n-ai putut gasi in viata reala”. Dupa Greenfield, „experientele care te fac sa uiti cine esti si unde esti, si care creeaza o stare de constiinta alterata, sunt destul de puternice”.

Adrian DRAGULINESCU

(din vol. Patima si eliberare. Probleme ale tinerilor de azi,

in curs de aparitie la Editura Christiana din Bucuresti)


No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)