Monday, July 21, 2008

Despre supradotaţi

E interesant de observat această categorie aparte de copii care merită o atenţie cu totul specială, ei sunt talentele ascunse care fac viitorul sa se miste. Misiunea noastra este sa ii descoperim cat mai timpuriu si sa le cultivam talentele.
In Romania persoana care si-a daruit viata acestui subiect este profesorul Florian Colceag, un om cu o vointa de fier. Un om care lupta sa aduca educatia la nivelul ei de altadata.
Exista 6 tipuri de supradotati si talentati:
1. cu capacitate mare de invatare, sunt dependenti si nu-si iau riscuri. Ei nu dezvolta autonomie si invata mai bine daca sunt mai auto-motivati. Reprezinta categoria cea mai usor de identificat.

2. chalengerul, este in general creativ. O lipsa de sprijin fata de acestia poate duce la rebeliune atitudine provocatoare si contestarea autoritatii.

3. elevul subpamantean, sta ascuns si isi ascunde abilitatile. Acesti elevi, in special fetele, sunt anxiosi si se simt nesiguri, deoarece vad un conflict intre succesul scolar si cel social.

4. ratatul, are o lunga istorie de esecuri scolare si cere un mare efort pedagogic pentru al motiva sa invete. Rezultatele lui slabe se datoreaza mediului educativ demotivant.

5. cu dubla caracteristica de supradotat cu dizabilitati. Deseori dizabilitatile sunt cele mai vizibile impiedicand afirmarea supradotarii.

6. autonomul in invatare, este un cititor independent si autodidact. Acest tip de elev se dezvolta excelent in programe educationale consacrate invatarii.

« Prin gifted education se respecta natura divina a omului si nu omul-marfa, omul de consum. Noi promovam omul creator, omul capabil sa-si dezvolte potentialele », Prof. Dr. Florian Colceag, Presedinte EDUGATE si IRSCA Gifted Education.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)