Saturday, August 2, 2008

Sugestii constituţionale

De mult timp îmi propun să scriu o postare privitoare la probleme şi sugestii constituţionale. Aducându-mi aminte de o materie pe care am studiat-o în facultate, dreptul constituţional, mi-a venit în minte şi această idee de postare. Sper să fie binevenită, mai ales în contextul tuturor acestor frămaântări politico-sociale.
În mintea mea sălăsluieşte o întrebare la care încerc să ofer un răspuns în cele ce urmează:

Ce prevederi ar trebui să conţină Constituţia României pentru a asigura binele comun, bunăstarea, prosperitatea tuturor cetăţenilor, precum şi respectarea demnităţii uma­ne ?

În opinia mea, pe baza cercetării unor importante tratate de economie, este necesar să fie incluse în Constituţie, următoarele prevederi:

1. Se interzice cu desăvârşire orice intervenţie a statului în procesele economice. Statul ga­ran­­­­­­tează economia liberă de piaţă .

Argument

- Constituţia Argentinei de la sfârşitul secolului al XIX – lea conţinea o asemenea pre­ve­dere. Până în anul 1945, Argentina se situa între primele 7 state cele mai bogate ale lumii. Venirea la putere a regimului socialist şi fascist a lui Juan Peron, a dus la abroga­rea constituţiei, dând frâu liber intervenţionismului statului în economie. Ca urma­re şi astăzi, Argentina are o criză puternică. Să menţionăm că în perioada 1885 – 1945, Argentina optase pentru econo­mia de piaţă liberă.

- Rolul statului trebuie să se restrângă doar la asigurarea acestui tip de ordine socială, a securi­tăţii publice, a competiţiei totale pe piaţă şi a protecţiei mediului.

2. Bugetele publice naţional, regionale şi locale vor fi obligatoriu echilibrate. Se interzic defi­citele bugetare, precum şi finanţarea investiţiilor din deficit bugetar.

Argument

- Astfel, se evită împovărarea generaţiilor viitoare şi constituie o prevedere comple­men­tară celei anterioare. Consider că acest lucru este evident pentru orice om, care este un bun gospodar. De ce să facă excepţie cei care ne conduc ?

- Orice entitate economică (individul, intreprinderea, statul) trebuie să se supună unei legi eco­no­mice fundamentale, aceea a echi­librului economic.

3. Stabilitatea monetară (implicit şi stabilitatea preţurilor) constituie un drept funda­mental al omului, indispensabil unei societăţi cu adevărat libere.

Argument

- Inflaţia nu cade din ceruri, ea nu este o calamitate naturală sau o boală care se răspân­deşte pre­cum ciuma. De obicei, inflaţia se defineşte ca fiind o creştere a preţurilor. Se ignoră cauza inflaţiei, care este creşterea ofertei de bani pe piaţă.

- Trebuie remarcat, că inflaţia este o măsură politică deliberată, iniţiată de persoane care recurg la ea (cei care guvernează), deoarece o consideră o alternativă mai puţin rea decât şomajul.

- Adevărul este că pe termen lung, inflaţia nu vindecă şomajul ! Românii cunosc foarte bine acest adevăr !

- Inflaţia fiind o măsură politică, poate fi schimbată ! Nu există nici un motiv să ne închinăm în faţa inflaţiei ! Va trebui să se echilibreze bugetul guvernului !

- Guvernul trebuie să abandoneze politicile inflaţioniste !

- Cea mai critică problemă politică pentru întreaga lume, este inflaţia. La inflaţie s-a recurs datorită celei mai vechi şi mai persistente erori, aceea de a confunda banii cu bogăţia.

- Inflaţia descurajează economisirea şi chibzuinţa, încurajează cheltuielile, jocurile de noroc, risipa, favorizează şi creează germenii comunismului şi ai fascismului, îi face pe oameni să ceară tot mai mult un control total.

4. Moneda naţională este LEUL şi va fi o monedă sănătoasă, acoperită în aur, argint şi pro­du­­se naţionale standardizate. Paritatea oficială va fi : 1 LEU = 0,0625 grame aur la o fineţe de 900 / 1000.

Argument

- Aceasta este unica modalitate de a împiedica inflaţia! Acesta este adevăratul leu greu !

- Să remarcăm că inflaţia reprezintă o schimbare în lungime a instrumentului de măsu­ră al banilor. Atunci când a fost eliminat standardul de măsurare al banilor (etalonul-aur), a început dezastrul în lume.

- O monedă sănătoasă, acoperită în aur, argint şi produse naţionale standardizate, serveşte drept parametru natural, adică ea este centrul axei care guvernează automat economia naţională.

- Dacă acest parametru natural este fictiv, abstract (el reprezintă un simbol nominal, adică 1 LEU = 1 LEU), atunci economia naţională nu poate funcţiona normal.

- Cauza principală a răului socialinstabilitatea economică, financiară, şomajul şi infla­ţia – este determinată de utilizarea masivă a banilor de hârtie şi de credit mone­ti­zat (nea­co­perit).

- Utilizarea unei monede naţionale acoperite, nu mai poate fi manipulată de către cei care guvernează ţara şi astfel se închide supapa principală de corupţie.

- Dacă în universul fizic, elementele stabile şi materialele cu care lucăm pe pământ, au toate un centru de greutate, o axă stabilă sau un parametru natural (şi de aceea legile natu­rale se repetă cu abateri minime), în universul economic – funcţia de parametru natural o exercită moneda acoperită (în aur, argint, produse naţionale standardizate), care este o constantă.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)