Saturday, November 8, 2008

Calităţile liderului politic

Ne aflăm în plină campanie electorală. Vedem peste tot în jurul nostru o serie de afişe electorale, fiecare din ele prezentând scena politică din România actuală. Dar trebuie să facem deosebirea dintre un lider autentic şi unul fals. Îmi propun ca în această postare să fac o mică analiză a liderului politic şi în special să aduc în atenţie calităţile pe care acesta ar trebui să le aibă
Politica în traducere înseamnă a promite. Politica este o meserie grea, care presupune următoarele principii: omul politic trebuie să fie caracterizat de idealuri şi sentimente nobile; trebuie să cunoască în detaliu şi absolut corect istoria neamului; să posede cunoştinte de drept, sociologie, psihologie; să ştie cum se păstrează un stat suveran, independent şi unitar; să fie un gospodar model cu averea personală. Liderii politici trebuie să fie de tip realist, capitalist.
Liderul politic trebuie să fie o persoană cu un minim de calităţi specifice: cultură generală solidă; cultură economică, juridică, psihologică; o bogată experienţă de viaţă; vocaţie (zestre nativă). Temperamentul cel mai potrivit este tipul sangvinic flegmatic (puternic, echilibrat): activ, energic, echilibrat în gândire şi acţiune; ponderat, sociabil, adaptabil la situaţii noi; sentimental în limite raţionale; stăpân pe sine, deschis la dialog; ferm şi stabil în păreri şi decizii; capabil de a lua hotărâri juste în timp optim; cinstit, înzestrat cu spirit justiţiar.
Educaţia sa joacă de asemenea un rol extrem de important şi poate influenţa trăsăturile temperamentale. Trebuie să fie ambiţios în direcţia normală şi să îşi însuşească o serie de cunoştinţe specifice profesiei alese: politologie, economie, psihologie, sociologie, diplomaţie, drept.
Studiaţi atent scena politică românească şi încercaţi să observaţi dacă existe astfel de persoane. Vă invit să ne întoarcem cu gândul în istoria politicii româneşti şi să găsim modele!

2 comments:

Zavate said...

permite-mi sa te citez sau mai degraba sa iti fur 80% din articol pentru o tema la socilogie care trateaza exact acest subiect.Multumesc anticipat!

Dan-Octavian Cătană said...

Cu mare placere. Te mai astept pe blogul meu.

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)