Saturday, December 13, 2008

Cauzele stresului

Cauze uzuale – Handy (1993)

Responsabilitatea fata de munca celorlalti.

Sarcina unui manager este intotdeauna de a reconcilia niste obiective care se suprapun sau care se afla in contact, precum: grup- organizatiei, individual-grup, personale-alti manageri

Functiile inovative

Responsabilitatea pentru actiuni inovative poate fi stresanta, in mod special in organizatiile in care exista o rezistenta traditionala la schimbare

Functiile integratoare sau cele de delimitare

Rolul de coordonator poate fi stresant in special acolo unde autoritatea nu este foarte clar delimitata sau resursele sunt inadecvate.

Probleme relationale

Persoanele care au dificultati de comunicare cu managerii lor, cu personalul lor sau cu colegii pot manifesta simptome de stres.

Incertitudinea carierei

Schimbarile rapide in tehnologie, in piete si in structurile organizationale creeaza stres personal.

Cauze legate de rolurile manageriale Handy

Ambiguitatea rolurilor

Daca un manager se afla pe o pozitie unde rolurile nu sunt foarte clar definite, pot aparea ambiguitati, care, la rindul lor, creeza stres.

Suprapunerea rolurilor face un post managerial mai interesant si ofera motivatii pentru creativitate de aceea, managerii trebuie sa invete sa faca fata stresului care se naste din ambiguitatea rolurilor

Incompatibilitatea rolurilor

Acesta apare atunci cind asteptarile unui manager privind rolurile pe care le are de indeplinit difera semnificativ de cele ale personalului si ale colegilor sai. Presiunea de a face lucruri care nu par sa fie potrivite sau « corecte » este stresanta.

Conflictul rolurilor

Acesta poate aparea atunci cind cineva are de indeplinit mai multe roluri diferite.Chiar daca managerul nu are nici o problema in indeplinirea separata a fiecarui rol, conflictul poate aparea atunci cind trebuie sa le indeplineasca in acelasi timp.Aici poate fi inclus conflictul dintre rolurile asociate cu caminul si familia si rolurile asociate cu munca.

Supra-incarcarea sau sub-dimensionarea rolurilor

Supra-incarcarea rolurilor apare atunci cind o persoana detine prea multe atributii, si astfel stresul se naste si din diversitatea, si din cantitatea acestora. Sub-dimensionarea rolurilor poate fi stresanta daca detinatorul acestora se simte insuficient folosit.

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)