Wednesday, March 3, 2010

Victor Frankl - In cautarea sensului vietii

"Sunt constient de faptul ca am fost nevoit sa lupt din greu cu sentimentul ca pe fond, totul in jurul nostru este complet lipsit de sens.
Astazi, oamenii sufera din cauza frustrarii existentiale.
In general, oamenii de astazi au din ce trai, insa nu stiu daca au pentru ce trai.
Oricat de inumane si depersonalizate ar fi experientele sau circumstantele vietii, individul are oricand posibilitatea de a se comporta altfel, are libertatea de a infrunta spiritual o situatie impusa, are posibilitatea de a-si modela in mod coerent propria viata.
In conditii extreme, este esential sa nu incetam sa credem in viitor, ca suntem predestinati sa indeplinim o misiune!


Frankl, nu ne sugereaza sa ne lingem ranile provocate de un ambient ostil, de o structura caracteriala dificila, de o educatie autoritara sau permisiva, ci ne indeamna sa privim inainte cu fruntea sus, sa tragem adanc in piept aerul libertatii si al responsabilitatii, sa-i primim pe toti semenii nostri cu bratele si inima deschise, fara retinere si fara prejudecati, pentru a ne lansa apoi cu entuziasm in acea aventura care are ca obiectiv recunoasterea si promovarea respectului, a demnitatii si a integritatii fiecarui om.

OMul nu este doar rodul sau victima ereditatii si al ambientului, ci este fundamental liber la nivel interior, sa-si asume responsabilitatea propriei existente, orientand-o catre un semnificat/sens (fie un proiect operational, fie un serviciu adus aproapelui, fie iubirea indreptata spre cineva) - o misiune de o anvergura inalta.


Omul este recuperabil, daca stie sa dea un sens la tot ceea ce face: slujbei, micilor infirmitati, lucrurilor frumoase din viata!
Ne sta intr-adevar in putere sa invingem momentele de depresie si sa intrezarim inaintea noastra un viitor alimentat de speranta, de credinta, de curaj si de entuziasm! Da se poate merge mai departe, se poate da un sens propriei existente!


La intrebarea "Ce trebuie facut pentru a da un sens vietii", Frankl raspunde ca exista trei valori/posibilitati prin intermediul carora omul poate percepe sensul vietii:
a) O actiune pe care omul o are de indeplinit sau o opera ce trebuie realizata.
b) O experienta, o intalnire sau un act de iubire.
c) Chiar si atunci cand ne confruntam cu un destin ineluctabil (de ex. o boala incurabila), putem smulge un sens acestei vieti - aceea de a transforma suferinta intr-o prestatie umana.

Sursa:
Paola Giovetti (2009) - Mari initiati ai timpului nostru - Maiestrii caii spirituale. Editura Nemira

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)