Saturday, January 15, 2011

DE LA NISTRU PÂN'LA TISA: Ziua Naţională a Culturii Românilor

E bine că s-a întâmplat, chiar dacă atât de târziu. Legea 237 din 7 decembrie 2010 a consacrat, în sfârşit, ziua de 15 ianuarie ca Zi Naţională a Culturii. Poate s-ar fi potrivit, aşa cum a propus-o generalul Mircea Chelaru (înainte ca aceasta să treacă prin Academia Română şi Parlament) denumirea completă şi exactă de Ziua Naţională a Culturii Românilor. Pentru că români nu se află doar în statul român, ci în întreaga lume. Şi nu toţi dintre ei şi-au pierdut sau îşi ignoră identitatea. Iar într-o altă perspectivă Ziua Naţională a Culturii Românilor ar fi fost mult mai aproape de indicaţia cuprinsă în acele versuri dramatice din îndelung cenzurata “Doină” a lui Eminescu: “De la Nistru, pân’la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a”… Îmi place să cred că e vorba doar de o insuficienţă politică şi că Parlamentul doar a ratat o bună ocazie de a fi deştept…
Drept pentru care, domnule general, subscriu şi eu definiţiei complete a zilei de 15 ianuarie, folosind-o ca atare şi lăsându-i pe cei temători de propria umbră să folosească rezumatul.
Aşadar, în spiritul "Doinei" lui Eminescu, pe care Goga o numea “cea mai categorică evanghelie politică a românismului”, astăzi, 15 ianuarie 2011, de la Nistru pân’la Tisa şi de la Paris la New York, românii pot sărbători, pentru prima dată oficial, Ziua Naţională a Culturii Românilor. Să ne bucurăm, deci!

Autor: Miron Manega

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)