Friday, February 18, 2011

Cine are nevoie de mentori?

Se pare ca si atunci cand e vorba de mentoring, avem tendinta sa gandim in virtutea unor tipare. Il asociem adesea cu imaginea unui profesionist senior si cu un proces prin intermediul caruia acesta ii transmite celui la inceput de drum din experienta si cunostintele sale. In principiu nu e nimic rau in aceasta imagine a activitatii traditionale de mentoring, doar ca “scurtatura” aceasta de gandire ne face sa pierdem din vedere alte modalitati prin care se poate face trasferul de expertiza.

Conceptele cu care lucram (in business ca in orice alta zona a vietii) se molipsesc de anumite calitati/defecte in functie de contextul si mediul in care au aparut. Definitia initiala (produsa de un mediu stabil) risca sa devina irelevanta si chiar contraproductiva intr-un univers in continua schimbare in care paradigmele de gandire (vezi ideea de cariera stabila timp de 50 de ani fata de pendularea creativa a drumurilor profesionale de acum) seamana cu organisme vii.

Pentru ca ne-am pus problema care mai este in clipa de fata relevanta si utilitatea efortului de mentoring (asa cum este el cunoscut in mediul de business), articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia prin demersul demistificator. Practic, autoarea Amy Gallo isi propune sa coboare mentoring-ul de pe piedestalul pe care a fost asezat de ceva vreme si sa analizeze in ce masura ideile preconcepute despre cum ar trebui sa fie il fac, de fapt, sa nu fie ceea ce trebuie.

Iata, pe scurt, miturile demontate de Amy Gallo:

1. In viata trebuie sa iti gasesti un singur mentor adevarat.

2. Mentoring-ul este o relatie formala pe termen lung.

3. Mentoring-ul este util pentru cei la inceput de cariera.

4. Mentoring-ul este un efort pe care il depun profesionistii cu experienta indelungata din bunatate.

Din concluziile articolului, cel mai mult ne-a placut ideea ca in locul cautarii mentorului unic (si ideal) e mult mai eficient sa iti propui sa ai relatii consistente (a se citi “de calitate”) cu persoane in parerile carora ai incredere. Niciodata nu se stie cand trebuie sa iei urmatoarea decizie dificila in cariera si s-ar putea ca la momentul acela sa nu ai nevoie doar de unul, ci de mai multi mentori.

Cititi tot articolul Demystifying Mentoring pentru a parcurge si cateva studii de caz interesante despre utilitatea mai multor mentori, despre momentele cand crezi ca nu ai nevoie de un mentor sau despre ajutorul pe care ar fi bine sa ai cui sa il ceri in perioadele de tranzitie.

Sursa: http://www.portalhr.ro/cine-are-nevoie-de-mentori/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)