Tuesday, March 29, 2011

Conferinţele de la Atheneul Român: Dan Puric despre Martiri

Seria evenimentelor pe care Dan Puric le prezintă la Ateneul Român, organizate de fundaţia “Art Production”, a continuat în luna martie cu o Conferinţa despre Martiri.

Nu cred că eu trebuie să conferenţiez despre martiri - ne-a spus Dan Puric. “În primul rând despre martiri nu se poate conferenţia. Eu voi mărturisi un lucru care ne costă în demnitatea noastra şi anume că ne-am rupt legătura cu trecutul nostru martiric iar martirii neamului românesc sunt cei care ne asigură demnitatea acestui neam în faţa lui Dumnezeu. Asta este tot. Voi prinde din nou vagonul de locomotivă.”

Fost profesor al lui Dan Puric, Gheorghe Ceauşu, subliniază ideile care il detaşeză pe elevul său de statutul de actor, la cel de comunicator al unor idei care ne reprezintă pe fiecare din noi. “Este unic prin ceea ce spune el şi prin reverberaţia pe care poate să o producă în inimile şi în conştiinţele oamenilor. Pentru că el are forţa de a lega oamenii în direcţia unei anumite idei: ideea patriotică, de cultivarea tradiţiei, de neuitare a trecutului nostru, de aplecare cu sufletul şi cu inima - cum spuneam - şi cu mintea asupra gestului martiric al oamenilor care s-au sacrificat pentru valorile sufleteşti şi culturale ale acestei ţări. Dan Puric luptă ca acestea să nu fie uitate, să nu ne lăsăm angajaţi în caruselul ăsta al schimbărilor şi să uităm de trecut. Pentru că, la urma urmei, trecutul ne edifică, ne legitimizează. Suntem ce am fost şi am fost ce suntem la urma urmei".

Gheorghe Jije, fost deţinut politic, actualul secretar general al Federaţiei Române a Foştilor Deţinuti Politici şi Luptători Anticomunişti, consideră această comunicare în public o necesitate pentru trezirea conştiinţei martirice a societăţii de azi, “un omagiu adus tuturor suferinţelor, pentru că şi eu am trecut pe acolo. Ştiu ce înseamnă.”

Venit de la muntele Athos, părintele Vicenţie Nechifor, despre subiectul conferinţei: “E un subiect fascinant, e un subiect la care ar trebui să ne gândim fiecare dintre noi atâta vreme cât suntem români, pentru că este o zonă pe care mulţi dintre noi o neglijăm sau nu vrem să ne gândim la ea. Este unul dintre marile subiecte pe care Dan era imposibil să-l ocolească. Pentru că martirii, noii martiri ai neamului românesc, au fost defapt coloana vertebrală a acestei naţiuni”.

Am întrebat-o pe Alexandra Neacşu, o tânără de numai 22 de ani, pentru care aceste poveşti adevărate aparţin cărţilor de istorie, de ce a venit la o astfel de conferinţă. “Pentru ca să îmi eliberez sufletul, ca să preiau energie bună. Plec de la această conferinţă cu sentimentul că mai există speranţă pe undeva şi că putem să răzbim într-o lume care, practic, nu ne oferă prea multe. Cât despre mesaj, nu cred că este înţeles de toţi cei care vin aici. Dar la cine ajunge mesajul, sigur ajunge bine. La cine nu… probabil că sunt două tabere”...

Sursa: Clubul Presei Transatlantice

Autor: Mădălina Corina Diaconu

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)