Tuesday, April 5, 2011

AUTISM. Dacă cineva te atinge pe stradă, să-ţi ia un fir de păr, nu râde. Ajută-l!

S-ar putea apropia de tine dacă i se pare lui că ai un fir de păr pe umăr şi vrea să ţi-l ia. Sau să te sperii când vrea să închidă portiera, pentru că n-ai închis bine uşa maşinii. Ori să adune orice hârtie pe care o vede pe jos, pe trotuar.
Aşa e el. Face lucrurile altfel, lucruri pe care noi ceilalţi, normalii, am încetat de mult să le vedem. Are o problemă cu ordinea lucrurilor, cu reguli şi gesturi simple pe care noi le-am uitat.

Aşa e el. Un autist, iar ca el sunt alţi 30.000 de români. Pe care nimeni nu-i ia în seamă, în cifre şi-n statistici.
Asculţi povestea unei mame, devenită printr-o cruce, pe care nu ştii cine i-a pus-o în spate, psihopedagog şi consilier educaţional. Azi îi învaţă pe alţii cum că autismul nu-i boală, ci doar tulburare şi că nimeni nu trebuie să creadă-n minuni. Doar în răbdare. Şi-n ceilalţi. Că vor înceta să mai pună etichete pe oameni.


"Când una din fetele mele întârzie seara acasă, se duce lângă uşă şi nu pleacă de acolo până ce n-o vede intrând. Ori dacă se-ntâmplă să adoarmă, se trezeşte din somn, ca să-şi vadă sora venind. Relaţia dintre ei? Senzaţională. Nu mi-am ascuns niciodată copiii". Georgeta Crişu e mamă de trei ori. Pentru băiatul ei, autist non-verbal, şi pentru cele două fete, surorile lui. Normale. "Nu mi-am ascuns copiii niciodată, iar cea mai mică fată mi-a devenit în timp cel mai preţios voluntar pe care l-am avut la asociaţie de-a lungul anilor".


Anul trecut, în spaţiul ăsta îţi vorbeam de Gheorghiţă, un boţ de carne ce se zbătea între viaţă şi moarte într-o cutie de plastic cu multe fire, la terapie intensivă la "Marie Curie". Avea nevoie, ca sute de alţi copii români, de o secţie de cardiochirurgie pediatrică unde medici artişti să-i repare inima. Şi de 500.000 de euro. Cu ajutorul tău, "Inima Copiilor", asociaţia care salvează vieţi, a strâns de două ori pe atât. Şi peste o lună, clinica va fi deschisă.
La un an distanţă, nu-ţi cer nimic. Decât să nu mai pui etichete şi dacă cineva te atinge pe stradă, să-ţi ia un fir de păr, nu râde. Ajută-l. E ca mine. Ca tine. Ca el. Şi nu uita, ai o putere: să-l ajuţi cu 2% din impozitul pe venitul tău. Dă-l unei asociaţii. Dă-l cui vrei tu. Dar nu-l lăsa la stat. El n-are uneori nici măcar statistici.

Sursa: GÂNDUL
Titlul original: „El face lucrurile altfel decât noi, normalii”

Autor: Diana Marcu

Sursa 2: http://www.certitudinea.ro/articole/societate/view/autism-daca-cineva-te-atinge-pe-strada-sa-ti-ia-un-fir-de-par-nu-rade-ajuta-l

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)