Friday, April 1, 2011

Mormântul lui Mircea Vulcănescu, identificat la Râpa Robilor

Rămăşiţele filosofului ar urma să fie identificate cu ajutorul unei plăcuţe metalice numerotate pe care foştii gardieni au agăţat-o de gâtul său.

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România au identificat zona în care se află mormântul marelui filosof Mircea Vulcănescu. Este vorba de o parcelă situată în zona numită Râpa Robilor, din apropierea Penitenciarului Aiud. Arheologii Gheorghe Petrov şi Paul Scrobotă, voluntari în cadrul Centrului, care funcţionează sub forma unui ONG condus de istoricul Marius Oprea, au desfăşurat o cercetare pe teren, împreună cu foşti gardieni ai Penitenciarului Aiud. Aceştia le-au arătat parcela aparte din Râpa Robilor unde erau înmormântaţi deţinuţii politici, precum şi zona din această parcelă unde se află, potrivit mărturiilor, mormântul lui Mircea Vulcănescu. „Foştii gardieni ai Penitenciarului ne-au relatat modul în care erau făcute înmormântările. După ce murea un deţinut politic, deţinuţii de drept comun erau trimişi să sape o groapă situată în parcela cu pricina. Îngroparea avea loc noaptea, pentru a nu provoca tulburarea localnicilor din Aiud. Gropile nu erau identificate cu cruci, ţăruşi, pietre sau alte semne distinctive. Însă gardienii agăţau de gâtul celor decedaţi o plăcuţă metalică, pe care era inscripţionat un număr. Acest număr este, de fapt, numărul dosarului deţinutului politic. Toate aceste dosare se află în arhiva de la Jilava", spune Gheorghe Petrov. În total, potrivit registrului de decese ţinut la Primăria Aiud, în Penitenciarul din localitate, în perioada 1948- 1964, au murit în închisoare 437 de deţinuţi politici. În realitate, însă, afirmă Gheorghe Petrov, numărul celor ucişi este de aproximativ 700 de persoane.

Se caută bani pentru săpăturile arheologice

Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România doresc să deschidă un şantier arheologic de cercetare la Râpa Robilor. Săpăturile ar urma să înceapă în luna mai. Însă, pentru a identifica rămăşiţele foştilor deţinuţi politici, arheologii au nevoie de o sumă de circa 1.500 de euro. „Chiar dacă pare o sumă mică, în prezent nu o avem. Căutăm resursele financiare necesare pentru a începe treaba", a spus Gheorghe Petrov. Cercetările arheologilor vor fi îngreunate de o situaţie ciudată. O parte din Râpa Robilor a fost distrusă cu excavatorul pentru a amenaja o mănăstire de maici, ctitorită de actorul Dan Puric, cu binecuvântarea actualului mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ. Duhovnicul mănăstirii, părintele Augustin, a făcut un osuar cu rămăşiţele omeneşti pe care le-a găsit în pământul exacavat. Însă în acel osuar au fost aduse şi rămăşiţe din alte cimitire. Aşa că este puţin probabil că vor mai fi identificaţi cei care au fost îngropaţi în porţiunea excavată. Potrivit localnicilor, excavarea a avut loc fără nici un fel de autorizaţie.

Arheologul Gheorghe Petrov a spus că a mai avut loc o încercare de căutare a lui Mircea Vulcănescu. Fiica acestuia a săpat într-un loc indicat de un fost gardian, însă acolo a găsit un schelet care aparţinea unei tinere de circa 25 de ani. Apoi, după această unică tetantivă, cercetările au fost abandonate.

Om politic

Mircea Vulcănescu, în paralel cu cariera universitară, a fost şi om politic. În pe-rioada 1935 - 1937, a ocupat funcţia de director general al Vămilor. Vulcănescu a fost, însă, demis după ce a descoperit contrabanda cu băuturi alcoolile pe care o făcea un fost ministru. A lucrat ca director şi subsecretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi în cel al Finanţelor, inclusiv în timpul guvernului condus de mareşalul Ion Antonescu. Pentru activitatea sa politică, a fost condamnat de autorităţile comuniste la opt ani de temniţă grea. S-a stins din viaţă la 48 de ani, în 1952, la Aiud, ca urmare a tratamentelor inumane la care a fost supus.

Sursa articol si foto: http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/mormantul-lui-mircea-vulcanescu-identificat-la-rapa-robilor-221201.html

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)