Monday, May 2, 2011

Un altfel de management al performantei

Oricat de bine ar fi puse la punct (sau poate tocmai pentru ca sunt prea bine puse la punct), procesele de management al performantei risca sa ramana tributare unui sistem de gandire mai degraba simplist si nu neaparat productiv. Angajatii ajuns sa functioneze ca insule. Fiecare isi vede de si isi face treaba care i-a fost alocata, pentru ca doar in felul acesta poate fi sigur(a) ca la discutia de evaluare a performantei concluziile vor fi in avantajul sau.

Articolul de pe Harvard Business Review pe care vi-l recomandam azi ne-a atras atentia nu doar pentru ca pune la indoiala acest model de gandire, ci pentru ca arunca o lumina interesanta si asupra posibilelor alternative.

Astfel, la prima vedere, solutia obiectivelor de echipa pare sa fie salvatoare. Se pare insa ca lucrurile nu stau chiar asa, riscul fiind ca atat din interior cat si din exterior sa fie foarte greu de vazut/cuantificat procentul muncii fiecarui membru in parte. Consecintele se pot vedea, de exemplu, in deciziile gresite pe care le poate lua un manager de a renunta la anumiti membri ai echipei fara sa stie de fapt daca au contribuit sau nu la succesul general.

Solutiile pe care le propune autoarea pentru a scapa de acest pericol sunt:

- obiective de echipa, dar care ofera posibilitatea membrilor echipei sa (isi) aleaga persoanele cu care vor sa continue sa lucreze;

- obiective individuale, dar care sa ofere posibilitatea membrilor echipei sa stabileasca procentul in care fiecare a contribuit la realizarea misiunii generale.

Citeste tot articolul Rethinking Performance Assessment pentru a intelege de ce sistemele traditionale de evaluare a performantei sunt depasite in mediul actual de business si cum ar putea fi schimbate.

Sursa: http://www.portalhr.ro/un-altfel-de-management-al-performantei/

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)