Tuesday, July 19, 2011

Chemare la protest în faţa Ministerului Culturii: HAI LA HUNORIADĂ!

Comunicatul Ad Astra

Asociaţia Ad Astra a oamenilor de ştiinţă români condamnă ferm decizia din data de 13 iulie a.c. a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic de la Roşia Montană, monument istoric din grupa valorică A, cu valoare naţională şi universală. Asociaţia noastră s-a exprimat în repetate rânduri pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului de o valoare inestimabilă de la Roşia Montană şi s-a exprimat ferm împotriva demarării proiectului de exploatare minieră al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cârnic este primul pas în vederea scoaterii acestuia din lista monumentelor istorice şi implicit a eliminării statutului protejat al acestuia pentru a putea fi distrus de proiectul RMGC. Odată cu masivul Cârnic vor dispărea şi cei peste 7 km de galerii romane şi peste 80 km de galerii medievale şi moderne pe care le adăposteşte, distrugându-se astfel unul dintre cele mai importante vestigii de acest tip din lume.

Considerăm iresponsabilă nu doar decizia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional ci şi cea a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie care au votat, în secret, în data de 12 iulie a.c., pentru descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cârnic. Şedinţa secretă a Comisiei Naţionale de Arhitectură este cu atât mai surprinzătoare cu cât ordinea de zi trebuia publicată pe site-ul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, fiind o informaţie de interes public. Mai departe, un fapt extrem de grav este acela că membrii Comisiei Naţionale de Arheologie au încălcat o decizie definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Braşov din anul 2007, care a anulat avizul de descărcare arheologică nr. 4/2004, eliberat anterior pentru masivul Cârnic de către aceeaşi comisie.

România fiind un stat de drept, eliberarea unui nou certificat de descărcare arheologică pentru acelaşi obiectiv de către aceeaşi comisie este ilegală. Aşadar, activitatea Comisiei Naţionale de Arheologie, în cazul Roşia Montană, o considerăm condamnabilă şi lipsită de o minimă integritate profesională, având în vedere că această comisie şi-a dat avizul pentru distrugerea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din România şi din Europa, acţionând în secret şi încălcând flagrant o hotărâre definitivă şi irevocabilă a justiţiei.

Condamnabilă este şi atitudinea Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) care susţine făţiş proiectul minier dar pretinde că este interesat de protejarea patrimoniului de la Roşia Montană. Activitatea din ultima perioadă a acestui grup a coincis exact cu avizarea certificatului de descărcare arheologică a masivului Cârnic, grupul încercând în mod evident să legitimeze acţiunile ministerului şi să susţină proiectul propus de RMGC. Asociaţia Ad Astra nu recunoaşte autoritatea şi competenţa ştiinţifică a membrilor GIMPCRM, care, deşi deţin titluri ştiinţifice până la nivelul de academician, după părerea noastră nu au demonstrat niciun fel de competenţă ştiinţifică de nivel internaţional. În acest sens, Ad Astra avertizează opinia publică din România să manifeste scepticism faţă de declaraţiile GIMPCRM, care departe de a reprezenta o autoritate ştiinţifică în domeniu, este mai degrabă o marionetă a RMGC.

Pentru activitatea lor îndreptată împotriva protejării patrimoniului arheologic, cultural şi arhitectonic de la Roşia Montană, în grav conflict cu misiunea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi încălcând hotărâri definitive şi irevocabile ale justiţiei, solicităm demisia ministrului culturii Kelemen Hunor şi a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie.

Asociaţia Ad Astra a cercetătorilor români

******************************


Chemare la protest în Bucureşti: HAI LA HUNORIADĂ!

Marti, la ora 12.00, suntem împreună în fața Ministerului Culturii. Le spunem “NU ACCEPT!” celor care tocmai au undă verde distrugerii masivului Cârnic de la Roșia Montană.

Roşia Montană înseamnă: tezaur naţional, patrimoniu natural şi cultural, istorie şi civilizaţie milenară. Doar prin conservarea şi valorificarea acestora se va putea asigura dezvoltarea durabilă a zonei, iar prin includerea Roşiei Montane pe L…ista Patrimoniului Mondial, declarând-o peisaj cultural protejat UNESCO, se poate obţine profit pe termen NELIMITAT.

Masivul Cârnic este monument istoric clasat în grupa valorică A, ce conţine cea mai mare densitate de galerii romane (peste 7 km), medievale şi moderne (peste 80 km). Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a dat undă verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Roşia Montană şi celui mai valoros sit de acest tip din Europa. Ministerul Culturii, cel care ar trebui să fie gardianul patrimoniului naţional, s-a transformat tocmai în călăul acestuia. În consecinţă, solicităm demisia Ministrului Kelemen Hunor!

Alătură-te nouă, în cea mai vibrantă campanie de mediu din România, activă de peste un deceniu! Luptăm împreună de peste 10 ani, uniţi prin determinare, conştiinţă şi responsabilitate.

Să punem STOP indiferenţei, ÎMPREUNĂ! ACUM, cât nu e prea târziu!

Să arătăm lumii întregi, dar mai ales Ministrului Culturii și Patrimoniului – Kelemen Hunor că SUNTEM O FORȚĂ pe care n-o poate IGNORA!

Așa că hai la Hunoriadă!

MARȚI, ORA 12.00, ÎN FAȚA MINISTERULUI CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL, SĂ-I CEREM DEMISIA LUI KELEMEN HUNOR.

**********************************

Chemare la protest în Cluj: Kelemen Hunor vrea să distrugă Roşia Montană! DEMISIA!

Comisia Nationala de Arheologie se intrece zilele acestea cu ministrul culturii pentru primul loc in distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana. Comisia de arheologie a validat strategia RMGC de a minimaliza importanta si valoarea patrimoniala de exceptie a masivului Carnic, ce gazduieste 7 km. de galerii romane si pre-romane, zeci de kilometri de galerii moderne, cu valoar…e arheologica si arhitecturala deosebita, elemente de patrimoniu natural si imaterial. Complexitatea patrimoniului cultural al Masivului Carnic, ca parte integranta a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, ii confera unicitate la nivel national, european si mondial, fapt confirmat de numerosi experti romani si internationali si de institutii cu prestigiu dincolo de orice dubiu.

Aceasta initiativa deschide drumul catre inlaturarea Carnicului din Lista Monumentelor Istorice de Clasa A (cu valoare nationala si internationala); cel putin asa declara cu seninatate Kelemen Hunor, cel ce ar trebui sa fie primul care se ingrijeste de bunastarea mostenirii culturale si istorice.

Avem motive intemeiate sa credem ca ministrul nu mai are de mult nici rusine, nici coloana vertebrala si aurul i-a intunecat mintile. Toate declaratiile sale recente indica un caz clasic de dedublare, Kelemen Hunor trecand de la ministru al culturii la avocat al Goldului, expert in investitii economice si clarvazator al unui viitor exclusiv minier la Rosia Montana. (Se pare ca ministrul s-a uitat in globul chel al lui Razvan Teodorescu si a gasit raspunsul la sperantele RMGC de a exploata in sfarsit aur.)

A venit vremea ca societatea civilă să ofere un precedent. Trebuie sa aratam ca guvernarea nu poate lega si dezlega dupa bunul ei plac, in functie de interesele personale si de partid, si ca societatea civila e inca treaza!

Miercuri, 20 august, incepand cu orele 13.00 fix hai in Piata Unirii – Cluj la Hunoriada! Vino inarmat cu orice forma legala de protest sa cerem DEMISIA lui Kelemen Hunor!

Campania Salvați Roșia Montană

Sursa: http://www.certitudinea.ro/articole/clubul-presei-transatlantice/view/chemare-la-protest-in-fata-ministerului-culturii-hai-la-hunoriadA

No comments:

Si Deus nobiscum, quis contra nos?
Îndrăzneşte să cunoşti!
Ducit Amor Patriae
Tot ceea ce este necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să stea cu mâinile în sân.
(Edmund Burke)
Încearcă să nu fii un om de succes, ci un om de valoare! (Albert Einstein)
Nu voi fi un om obişnuit pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O`Toole)
Modestia este, faţă de merit, ceea ce este umbra pentru figurile dintr-un tablou: îi dau forţă şi relief. (La Bruyere)
Maestru este numai acela care este dăruit cu harul de a învăţa pe alţii. Cu adevărat maestru este numai cel care, având el însuşi multă bogăţie sufletească, ştie să dea tot, ştiinţă, pricepere şi suflet, fără intenţii preconcepute şi fără să aştepte nimic în schimb. (Octavian Fodor)

Talent hits a target no one else can hit, genius hits a target no one else can see. (Schopenhauer)
We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. (Aristotle)